Tidsbokning

TIDSBOKNING

|
Delbetala med Klarna

DELBETALA

|
Klart på 3 veckor

KLART PÅ 3 VECKORMicrocement-fordelar Microcement-fordelar

Senast uppdaterad 2024-04-18

Fördelarna med materialet MicrocementI denna intervju med Elin från Refine.se utforskas fördelarna med microcementets unika egenskaper och dess tillämpning i moderna byggprojekt. Microcement är särskilt värdefullt för sin förmåga att appliceras sömlöst på olika ytor, vilket erbjuder en estetisk och ren design. Elin avslöjar att microcement är lättskött, vilket motverkar missuppfattningar om att det är underhållskrävande.


Kan du förklara vad microcement är och hur det skiljer sig från traditionella byggmaterial som betong och kakel?

"Microcement är vanligtvis en polymerförstärkt cementbaserad beläggning som är tålig och används oftast som ett nytt ytskikt i badrum" förklarar Elin. Till skillnad från traditionell betong och kakel, är microcement tunt och kan appliceras på en mängd olika ytor utan behov av fogar. Denna sömlöshet ger ett modernt och rent utseende som är mycket eftertraktat i dagens design.


Vilka är de primära fördelarna med att använda microcement i bostadsrenoveringar?

Elin lyfter fram aspekterna kring varför det är fördelaktigt med microcement i bostadsrenoveringar, utöver att renoveringen är snabbare att utföra än traditionella material så "är det idealiskt för ytor som man tycker är omoderna men som fortfarande är tillräckligt tåliga för att inte bytas ut än, så som golv, våtrum eller varför inte en bänkskiva.”


Hur påverkar microcement långsiktigt underhållet av en fastighet?

Med ett korrekt monterat microcement så kan du senarelägga din badrumsrenovering till dess att tätskiktet måste bytas ut, detta göra att du flyttar kostnaden på badrumsrenoveringen till senare och då kan lägga på den summan på andra reparationer eller uppfräschningsprojekt något år till. "Ett korrekt applicerat microcementgolv kan hålla i några år, vilket sänker de långsiktiga kostnaderna."

Kan microcement bidra till att öka ett fastighetsvärde?

"Microcementen ger en klassisk, industriell look på badrummet som gör att det ser väldigt elegant ut" fortsätter Elin. När vi då pratar om det potentiella värdet det skulle ge fastigheten jämför hon det då med de vanligaste badrummen som renoverats med microcement, badrum med plastmatta på golvet. ”Det ser inte alltid jättekul ut med plastmatta på golvet när resterande hem är i toppskick. Flera av våra kunder har därför valt att fräscha upp badrummet precis innan de säljer sin bostad” vilket talar för att våra kunder bedömt det attraktivt för framtida köpare.Vilka estetiska variationer erbjuder microcement jämfört med andra material?

Utöver den variation av kulörer som finns för microcement så nämner Elin de olika texturerna som Microcementen kan skapas till ”Microcementen spacklas på och bearbetas av våra hantverkare för hand – vilket gör att man har ett brett spektrum av varianter som texturen kan skapas i. Man kan välja slät, nästan så som en betongyta, till en väldigt levande och flammig textur. Men microcementen är verkligen ett hantverk och därför ska man välja en hantverkare som man gillar resultatet ifrån.”
Sedan finns det även 2 olika finishes som vi erbjuder våra kunder, matt och glansig. Det är det lagret som avgör hur blank ytan kommer att vara och hur mycket ljuset ska speglas i materialet.

Hur går installationsprocessen av microcement till? Kan du beskriva stegen från början till slut?

"Här tycker jag att det är bäst att utgå från den pedagogiska bilden som vår material leverantör Topcret skapat för att enkelt förklara installationsprocessen” förklarar hon.


Microcement-applicering

Vid applicering så krävs det mindre material än traditionell betong, vilket minskar dess koldioxidavtryck. Utöver ovan instruktion så berättar Elin att ”vid behov utför vi alltid ett 3dje lager om det är lite större nivåskillnader i underlaget som behöver jämnas ut. Det tycker vi är viktigt, att det lagret ingår vid behov, så att man får det resultat man förväntat sig och inte en bucklig-ojämn yta.”

Finns det några vanliga missuppfattningar om microcement som du skulle vilja reda ut?

En av de vanligaste missuppfattningarna om microcement är att det är svårt att underhålla. "Många tror att microcement kräver omfattande och specialiserad skötsel, kanske är det för att microcement har den här steniga looken som gör att man får tanken att det ska bete sig som marmor och att det då förväntas suga åt sig all smuts och vätska. Använder man rätt produkter med rätt PH värde så är det väldigt lättskött."

Vilka utmaningar kan uppstå när man arbetar med microcement, och hur kan man hantera dem?

Trots dess många fördelar kan arbetet med microcement innebära vissa utmaningar. "Den största utmaningen är appliceringen, har man spacklat något själv som lekman så tror jag att man förstår vad utmaningen är – det kan bli repigt, och materialet torkar och sen har man ränder i väggen som man måste omarbeta.” Hon nämner därför vikten av precision och främst erfarenhet för att få en perfekt yta, speciellt på större ytor. ”Det är därför det är så viktigt att arbeta med kvalificerade hantverkare som förstår materialets egenskaper och krav."

Vilken framtida utveckling ser du inom användningen av microcement i byggbranschen?

Microcementen i dagsläget är väldigt mångsidig, och det finns olika slitstyrkor som gör att de kan appliceras i nästan alla typ av utrymmen men också utomhus. Hon nämner också att utseendet är så pass mångsidigt att det kanske inte just är i utseende eller användningsområde där vi kommer se utvecklingen för Microcementen. ”Jag tror främst att det är smidigheten i materialet som kommer att locka och utveckla branschen, just att det är ett sånt fiffigt material som man kan applicera direkt på bestående yta, som bidrar till mindre slit och släng, det är något jag tror, eller kanske hoppas att det kommer mer material som.”Hur kan man göra sin Microcement mer personlig, Läs mer här >
Ta reda på mer om Ecocement, Läs mer här >


Vill du få hjälp att förnya badrummet med microcement?

Vi erbjuder fast pris där arbete och material ingår, våra hantverkare är certifierade och vi ser till att det är klart inom 3 veckor. Ring eller maila oss så tar vi snabbt fram en offert.

Support medarbetare

Telefon: 08-86 72 00

E-post: kundtjanst@refine.se


Läs mer om Refine och microcement >