Senast uppdaterad 2023-06-12
Applicering av microcement – så här går det till
Microcement är ett mångsidigt och hållbart material som kan användas på flera olika ytor och underlag, allt från golv och väggar till diskbänksskivor. Här går vi igenom de olika stegen som ingår i ett arbete med microcement och som är bra att känna till om du funderar på att använda microcement i ditt nästa projekt.
Förbereda underlaget
Det första steget i arbetet med microcement är att förbereda underlaget. Detta görs genom att rengöra ytorna ordentligt från damm och andra lösa partiklar. Samtidigt som ytorna tvättas görs en kontroll att kakelplattorna sitter ordentligt och att ytskiktet inte är brutet. För att garantierna på ett badrum ska gälla behöver microcementen appliceras på ett korrekt sätt vilket kräver att tätskiktet är obrutet. Om det finns ojämnheter i ytorna så används ett speciellt spackel för att fylla ut och skapa ett bra underlag inför arbetet med vid applicering. När ytorna väl är rena och torra så appliceras en primer och beroende på underlaget appliceras även en glasfiberduk som skapar en fäst-vänlig yta för produkterna men också stabilitet till underlaget. Primern ska torka helt innan applicering.
Blandning och applicering av microcement
När underlaget är redo så blandas microcementen för att få rätt konsistens och karaktär samt den önskade kulören. När det är dags för applicering används murslev och spackelspade för att sprida ut microcementen och skapa en jämn och fin yta. På ytor som är relativt släta och utan skador appliceras 2 lager microcement. Finns behov så appliceras 3 lager. Det är vid applicering som microcementen får sitt utseende och det är själva hantverksarbetet som bestämmer slutresultatet. Utifrån dina önskemål kan hantverkaren skapa en flammig och levande vägg alternativt en mer slät neutral yta.
Finish och ytbehandlingar
När microcementen stelnat och torkat helt så appliceras förseglingsprimer. Detta skyddar betongen mot fukt och fläckar, men det kan också lyfta fram ytan och göra den mer matt eller glansig.
Torktid och härdning av microcement
Torktiden beror på vilken produkt som används och vilken temperatur och luftcirkulation som utrymmet har. Torktiden beror också på hur tjockt lager av microcement som applicerats. Som regel kan du beträda utrymmet med ”lätta” fötter redan efter 24 timmar. Men för att undvika skador under den första tiden är vår starka rekommendation att ta hänsyn till följande hålltider:
1 dygn: Golvet kan beträdas med försiktighet och stor varsamhet ska beaktas.
3 dygn: Om andra arbeten ska utföras rekommenderas att ytorna täckas med skyddspapper och masonit eller MDF-skivor ovanpå. Vi rekommenderar att skivorna tas bort under nattetid för att snabba på den fortsatta härdningsprocessen.
5 dygn: Nu kan ni placera ut möbler och andra accessoarer på golvet. Självklart rekommenderar vi att ni också passar på att byta till nya möbeltassar för att skydda ytan
20 dygn: Hela ytan har härdat klart och man kan duscha i utrymmet igen.
Matt eller blank yta? Hur blank yta ska vara är en smaksak och där väljer du det som passar dig. Väljer man en tjockare försegling för att få en extra slitstark yta så blir också ytan mer blank. Värt att notera är att den glans som microcementen har när den är ny kommer successivt dämpas.
FAQs:
Kan microcement appliceras på nuvarande kakelplattor?
Microcement kan appliceras på nuvarande kakel- och klinkerplattor. Det är en av de fina egenskaperna med microcement att det kan användas som nytt ytskikt utan att påverka befintligt ytskikt.
Vilken är den rekommenderade tjockleken på microcement?
Den rekommenderade tjockleken är 2-5 mm men detta beror givetvis på underlaget och vilken produkt du använder. Vissa delar i ditt badrum kan kräva ett tjockare lager för att skapa en jämn yta.
Hur lång tid tar det att färdigställa ett arbete med microcement?
När det kommer till tidsåtgång förväntas arbetet ta ca 5 arbetsdagar beroende på hur stort utrymmet är.
Är det nödvändigt att försegla ytan på microcement med en primer?
Ja, du behöver försegla ytan på microcement, speciellt om du ska ha det i våtutrymmen. Denna försegling skyddar också mot slitage.
Kan microcement användas i våtutrymmen som kök och badrum?
Microcement, när det appliceras rätt, kan användas i våtutrymmen och har blivit ett populärt val för kök och badrum. Tack vare microcementens försegling-produkt så skapas ett vattensäkert utrymme.
Behöver jag en professionell hantverkare för att utföra ett arbete med microcement?
För vissa typer av microcement-produkter så krävs det en certifierad hantverkare för att materialgarantin ska gälla. Detta ger dig som kund ett extra skydd om det blir komplikationer och kan vara mycket värt då badrumsrenovering ofta är en kostsam investering. Det finns givetvis andra produkter som säljs på marknaden för en ambitiös hemmafixare.
Vill du få hjälp att förnya badrummet med microcement?
Vi erbjuder fast pris där arbete och material ingår, våra hantverkare är certifierade och vi ser till att det är klart inom 3 veckor. Ring eller maila oss så tar vi snabbt fram en offert.
Läs mer om Refine och microcement >