Tidsbokning

TIDSBOKNING

|
Delbetala med Klarna

DELBETALA

|
Klart på 3 veckor

KLART PÅ 3 VECKORmalning-grundlaggande-information2 malning-grundlaggande-information1

Senast uppdaterad 2023-05-31

Så här förbereder du en vägg för målning


Att förbereda dina väggar inför en ommålning är viktigt för att få ett proffsigt resultat som står sig flera år framöver. I den här guiden går vi igenom åtta beprövade steg som förbereder dina väggar för ett nytt lager färg. Med våra experttips får du ett slätt, fint och hållbart resultat du kan vara stolt över. Från rengöring till att spackla och slipa. Låt oss visa vägen till släta väggar.


8 beprövade steg som förbereder din vägg för målning

För att få släta väggar och en proffsig finish på din målning behövs ett noggrant förarbete. Följ de här 8 stegen:

1. Gå igenom dina väggar och leta efter bucklor, repor, hål samt färg eller tapet som håller på att flagna. Detta kommer att behöva åtgärdas innan målning.

2. Gör rent dina väggar med en svamp och mild såpa så att du får bort smuts, damm och fett. Det finns också måleri-tvätt som man kan använda. Rengör väggarna tills ditt vatten i bunken är genomskinligt och inte smutsigt längre.

3. Nu är det dags att reparera eventuella hål och bucklor! Fyll igen hålen med ordentligt med spackel, målet är att skapa en så jämn yta som möjligt med spacklet och spackelspaten. Har du ordentligt med hål och skavanker så behöver väggarna bredspacklas vilket kräver precision och tålamod. Ju mer noggrann du är med spackelarbetet desto mindre arbete med slipning senare. Låt spacklet härda, läs på instruktionen hur länge det ska härda innan du går vidare till nästa steg.

4. Dags att slipa väggarna. I detta steg behövs skyddsglasögon och mask så att slipdammet inte irriterar ögon och luftvägar. Många föredrar också att ha en luftrenare som fångar upp damm och mikropartiklar. Att slipa kan gå fort om du inte behövt spackla mycket utan endast täckt några få hål. Har du däremot behövt bredspackla behöver du slipa ordentligt för att få släta och fina väggar. Målet är att få bort ojämnheter och skapa en slät yta.

5. Borsta rent och tvätta ytorna för att få bort allt damm efter slipning.

6. Täck in golv, möbler och fönsterbrädor med täckplast eller papp och maskeringstejp. Använd maskeringstejp för att skydda uttag och strömbrytare.

7. Använd även maskeringstejpen för att täcka över socklar samt kanten mellan tak och vägg. Detta säkerställer att roller och penslar inte nuddar socklar och tak medan du målar.

8. Applicera primer på väggen. Primer garanterar att färgen fäster jämnt och ger jämn färgfördelning. Låt torka enligt instruktionerna till primern.

Klart! Nu är det dags att börja med måleriarbetet


När är det nödvändigt att slipa eller spackla en vägg innan målning?

Du behöver spackla och slipa väggen innan målning om:

- Texturen på ytan är ojämn eller bucklig

- Det är synliga sprickor, repor eller hål

- Den befintliga färgen är glansig (försvårar applicering av ny färg)

- Du har tapet på väggarna


De här är verktyg och material du behöver

Bra verktyg och utrustning underlättar arbetet och gör det enklare att få ett bra resultat. Det här behöver du:


- Svamp och trasa för städning

- Mild rengöring eller måleritvätt för inomhusbruk

- Spackel i rätt kulör

- Spackelspatel

- Sandpapper (medium) eller slipmaskin

- Ansiktsmask och skyddsglasögon som skyddar när du slipar

- Fuktig trasa och dammsugare för att få bort dammet efter slipningen

- Maskeringstejp för målare (var noggrann med att välja en tejp som inte drar med sig färg och trä när man tar bort den)

- Primer

- Roller och måleriborstar


FAQs:

Varför är det viktigt att förbereda väggarna innan man målar?

Om du inte förbereder dina väggar inför målningen så riskerar du ett tråkigt och inte så hållbart resultat. Det kan handla om ojämna färgytor där den nya färgen applicerats, färgfläckar på golv och möbler men också en risk att färgen flagnar och ramlar av. Om väggen inte förbereds så kommer befintliga skavanker finnas kvar och den målade väggen upplevs ojämn och bucklig.


Hur gör jag rent väggarna innan jag målar dem?

Använd en svamp eller en fuktig trasa med mild såpa och tvätta sedan lätt av väggarna, målet är att få bort damm, smuts och fett fläckar. Är fettfläckarna kvar behöver dessa slipas bort. Tvätta till all smuts är borta, en bra indikation på rena väggar är när vattnet i hinken är genomskinligt.Lär dig glansgrad och hur det påverkar slutresultatet! >
Läs mer om priser för en professionell målare >


Vill du få hjälp att måla om?

Vi erbjuder fast pris på måleriarbete och lovar att jobbet är klart inom 3 veckor. Erfarna hantverkare, miljöcertifierad färg från Nordsjö och 5 års garanti på vårt arbete. Visst låter det bra? Se ditt fasta pris direkt på vår hemsida och lägg en beställning. Eller ring oss på 08-86 72 00!


Så här fungerar det

1. Välj kommun och tjänst

2. Ange mått och välj material

3. Se ditt fasta pris - allt ingår!

4. Boka startdag och beställ

Fast pris på 5 minuter, börja här!
Klicka på listan för att börja din beställning.
Parkett

Golvläggning >

Måleri

Måla väggar >

Delbetala med Delbetala med klarna

Läs mer om Refine och måleri >