Tidsbokning

TIDSBOKNING

|
Delbetala med Klarna

DELBETALA

|
Klart på 3 veckor

KLART PÅ 3 VECKORtyp-av-färg-for-inomhusmålning typ-av-färg-for-inomhusmålning

Senast uppdaterad 2023-05-15

Vilken färg och glansgrad passar för inomhusmålning?


När det kommer till inomhusmålning kan valet av färg och glansgrad göra stor skillnad på utseendet och hållbarheten på ditt projekt. Oavsett vardagsrum, kök eller sovrum så kan rätt typ av färg förvandla ditt rum och ge det karaktär.


Vad är skillnaden mellan vattenbaserad och oljebaserad färg?

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan vattenbaserad och oljebaserad färg när du gör ditt val för inomhusprojektet. Vattenbaserad färg – också känd som akrylfärg och latexfärg – är lätt att använda och torkar fort. Vattenbaserad färg har också låga nivåer av VOC-ämnen vilket gör det till ett miljövänligt alternativ. VOC (Volatile organic compounds) är en grupp lättflyktiga kemikalier som släpper från målarfärgen och kan förorena inomhusluften. Oljebaserad färg, å andra sidan, ger en len, slät och hållbar finish som också är vattenresistent och slitstarkt. Oljebaserad färg tar dock längre tid på sig att torka och ger ifrån sig en stark doft under arbetets gång.


Hur väljer man rätt glansgrad för sitt projekt?

Förutom att välja kulör behöver du också välja glansgrad på färgen. Glansgrad står för hur blank färgen är och bygger på en skala på 1–100 där 1 är helmatt och 100 är helblank. En matt färg ger mindre reflektioner och rummet får ett varmare och mjukare uttryck Blank färg används ofta till dörrar och lister. För väggfärg till vardagsrum och sovrum är det vanligast med glansgrad 7 medan tak brukar målas med glansgrad 2 eller 3 för att minimera reflektioner från takbelysning. Ju högre glansgrad desto tåligare blir väggen mot rengöring så för kök och hall brukar glansgrad 20 vara ett bra val. Hela skalan av glansgrader delas in så här:

1-5 helmatt färg

6-10 matt färg

11-30 halvmatt färg

31-60 halvblank färg

61-90 blank färg

90-100 högblank färg


Vilka specialfärger finns för våtutrymmen?

I badrum krävs en färg som tål fukt och vatten och för detta finns speciella våtrumsfärger med glansgrad 30–40. Våtrumsfärg finns på de flesta byggvaruhandlarna och för att det ska bli vattentät är det viktigt att följa instruktionerna och även använda rätt primer innan man börjar måla.


Vilken färg är bäst för att dölja fläckar och smuts på väggarna?

Om du har fläckar eller smuts på dina väggar, kanske du undrar vilken färg som bäst täcker dessa defekter. Högkvalitativ latexfärg med glansgrad 30–90 är det som ofta rekommenderas för att få ordentligt med täckning. För svårare fläckar kan man ibland behöva slipa eller behandla väggen med primer innan målning för att få bort fläckarna helt.


Hur lång tid tar det för färg att torka inomhus?

Med rätt temperatur och luftflöde i ett utrymme så tar det mellan 1–4 timmar för en färg att torka. Det beror givetvis på om du har vattenbaserad eller oljebaserad färg, då den oljebaserade tar längre tid på sig att torka. Som regel är det 4 timmars torktid innan man kan applicera ett nytt lager färg. Man ska alltid läsa på om den valda färgens torktid, vissa tillverkare har speciella formulas för att få olika karaktär på sin färg, vilket också kan påverka torktiden.Lär dig mer om hur du målar om, som att förbereda en vägg för målning! >


Vill du få hjälp att måla om?

Vi erbjuder fast pris på måleriarbete och lovar att jobbet är klart inom 3 veckor. Erfarna hantverkare, miljöcertifierad färg från Nordsjö och 5 års garanti på vårt arbete. Visst låter det bra? Se ditt fasta pris direkt på vår hemsida och lägg en beställning. Eller ring oss på 08-86 72 00!


Så här fungerar det

1. Välj kommun och tjänst

2. Ange mått och välj material

3. Se ditt fasta pris - allt ingår!

4. Boka startdag och beställ

Fast pris på 5 minuter, börja här!
Klicka på listan för att börja din beställning.
Parkett

Golvläggning >

Måleri

Måla väggar >

Delbetala med Delbetala med klarna

Läs mer om Refine och måleri >