Tidsbokning

TIDSBOKNING

|
Delbetala med Klarna

DELBETALA

|
Klart på 3 veckor

KLART PÅ 3 VECKORgolvunderlag golvunderlag

  Senast uppdaterad 2023-05-16

  Tips på hur du förbereder golvytan innan golvläggning


  Underlaget är avgörande för slutresultatet av ditt nya golv och påverkar också hur smidig själva golvläggningen blir. Underlaget ger både ljuddämpning och isolering samtidigt som det garanterar ett rakt och stabilt golv. Vanliga underlag är foam, kork, plywood och även OSB-skiva. Varje material har unika egenskaper som passar olika bra beroende på utrymmet. Foam är perfekt att använda där ytan redan är plan och där du vill ha ett fuktskydd mellan golvet och exempelvis betongen. Att använda kork som underlag ger god isolering och ljudreduktion.


  Säkra ytan innan golvläggning

  Innan du lägger in ett nytt golv är det viktigt att säkra ytan som golvet ska ligga på. Det innebär att göra rent ytan ordentligt, få bort damm och annat som kan ge bucklor och nivåskillnad när golvet läggs på plats. Du behöver även se till att ytan är fri från fukt och att det faktiskt är torrt. I flera fall är det lämpligt att spackla ut större gropar och sprickor.


  Fuktspärr och fuktisolering vid golvläggning

  Fuktspärr är viktigt vid golvläggning då det hindrar att underliggande markfukt stiger in och lägger sig mot ditt nya parkettgolv. Detta är speciellt viktigt om bostaden har betongplatta och du bor på nedre plan. Betongplattan utsätts för temperaturskillnader och lätt fukt (vilket är helt naturligt) och om parkettgolvet ligger direkt mot betongen kommer fukten upp, fäster i parketten och mögel kan börja gro. Här brukar man då montera en fuktspärr, det räcker gott och väl med en foam men det finns också mer specialiserade membran. Foam är en tunn plast-skumblandad matta på rulle som man lätt kan rulla ut och skära av med en mattkniv, den är mjuk och ger dämpning under golvet.


  Golvläggning på ojämna ytor

  En ojämn yta skapar ofta problem med golvläggningsprocessen. Med rätt förberedelser och rätt material är det möjligt att skapa ett jämnt och plant underlag. En vanlig lösning är att använda sig av flytspackel som fungerar på samma sätt som vatten. När du häller ut spacklet fyller det ut golvytan med ett jämnt lager och lägger sig så att golvet får en plan yta över hela utrymmet. Ett alternativ om inte hela golvet är ojämnt, är att installera vinylskivor på utvalda delar av golvet. Det går snabbare men innebär mer detaljarbete.


  Underlagskrav för olika golvmaterial

  Olika golvmaterial har specifika behov för att garantera optimalt resultat och livslängd. För trägolv är det ofta ett krav att ha plywood eller OSB-skiva som underlag för att ge stabilitet till golvet, medan laminatgolv får ett bra stöd från korkunderlag samt extra ljudisolering. Är du osäker så läs monteringsinstruktionerna på ditt valda golv eller rådfråga ett proffs. Som regel kommer du väldigt långt med en plan och jämn yta tillsammans med foam som du sedan monterar ditt klickgolv på.  FAQs:

  Kan golvunderlag återanvändas eller återvinnas?

  Material som foam och kork kan återanvändas om det är i gott skick. Dock brukar man alltid byta ut dessa då det kan bli en dyr historia om det visar sig att foamen eller korken du lagt under ditt nya golv hade mögelsporer eller faktiskt var fuktskadat. Då kan det i värsta fall skapa så pass stora skador att du behöver byta hela golvet igen. Golvunderlag kan i flera fall återvinnas beroende på vilka råvaror och vilken tillverkare som framställt materialet. Brännbara underlag blir till fjärrvärme och en del av foamen kan återvinnas till ny plast medan annat material blir till fyllnadsmassor.


  Är det möjligt att lägga ett nytt golv uppe på ett annat golv?

  I vissa fall går det att lägga ett nytt golv uppe på ett annat. Det kan till exempel vara fördelaktigt att lägga ett parkett- eller laminatgolv där det sedan tidigare ligger plastmatta. Då har du förmodligen redan en plan och stadig yta som du kan bygga vidare på. River du ut plastmattan är risken att du behöver göra ännu mer arbete dels för att riva, dels också för att få ytan plan och slät igen innan nya golvet läggs. Däremot ska man inte lägga en ny plastmatta på en befintlig plastmatta. Även om det praktiskt möjligt blir resultatet dåligt. Hållbarheten blir kort och det släpper i skarvarna. Viktigt att tänka på är nivåskillnad. Om man lägger ett nytt golv på ett befintligt kan det bli en nivåskillnad jämfört med omkringliggande utrymmen.Välj rätt golv för din golvläggning med hjälp av vår guide >
Läs om hur du lägger parkett själv här >


Vill du få hjälp med nytt golv?

Vi erbjuder fast pris på golvläggning och lovar att jobbet är klart inom 3 veckor. Erfarna hantverkare, svanenmärkta golv från Kährs och Pergo och 5 års garanti på vårt arbete. Visst låter det bra? Se ditt fasta pris direkt på vår hemsida och lägg en beställning eller ring oss!


Så här fungerar det

1. Välj kommun och tjänst

2. Ange mått och välj material

3. Se ditt fasta pris - allt ingår!

4. Boka startdag och beställ

Fast pris på 5 minuter, börja här!
Klicka på listan för att börja din beställning.
Parkett

Golvläggning >

Måleri

Måla väggar >

Delbetala med Delbetala med klarna

Läs mer om Refine och golvläggning >