Tidsbokning

TIDSBOKNING

|
Delbetala med Klarna

DELBETALA

|
Klart på 3 veckor

KLART PÅ 3 VECKORsteg-for-steg-golvlaggning steg-for-steg-golvlaggning

  Senast uppdaterad 2023-05-11

  Att lägga parkettgolv – så här gör du steg-för-steg


  Att lägga golv följer en enkel och funktionell steg-för-steg-process som givetvis föregås av att välja rätt material för ditt utrymme. Parkettgolv är ett populärt val som ger en varm och naturlig look i ditt hem. När du valt ditt material och din gamla parkett är utriven så följer du stegen nedan för golvläggning:


  1. Mät och förbered underlaget. Detta steg involverar att mäta din yta för golvläggning noggrant. att underlaget är rent och plant. Större förändringar eller gropar i underlaget kan göra att golvet sedan kommer knarra och svikta när man trampar på det.


  2. Installera en fuktspärr. En fuktspärr är ett skyddande lager under ditt parkettgolv som hindrar eventuell fukt från att komma åt din nya parkett. Korrekt montering av fuktspärr garanterar också ett snyggt och behagligt golv då det ger en naturlig dämpning till parkettgolvet och hindrar sviktande golv samt knarrljud.


  3. Lägg ut din parkett. I det här steget behöver du planera och placera parkettgolvet i ditt utrymme. Här är det viktigt att tänka på start och slutbiten i rummet så att man inte vid sista brädan endast har en liten stump kvar att lägga. Då kan det bli svårt att få biten att klicka fast i brädan bredvid. Ta även med luftspalten på 5 mm i din planering, detta är avståndet mellan parketten och väggarna i rummet, detta är viktigt då parketten är ett levande material. Trä vidgas och vrider sig vid temperaturskillnad och med luftspalten finns utrymme för golvet att röra sig utan ge några skador på din nya fina parkett. Det finns distansbrickor att lägga längs med väggen mot din parkett som gör det enklare att hålla distansen jämn i hela utrymmet medan du lägger.


  4. Välj vilken ledd. Hur vill du att din parkett ska ligga, oftast brukar man lägga den vertikalt ned från väggen med mest ljusinsläpp. Har man fina ådringar och borstat trä ger detta ett djup och en fin finish när ljuset lyser in och framhäver golvets karaktär.


  5. Lägg ut en rad och kapa slut- och startbitar en rad åt gången. Efter att du måttat upp specialbitarna vid start och slut av rummet, så lägger du ut din startrad mot väggen med 5 mm luftspalt mot väggen framför och på sidorna. Börja sedan klicka i en rad åt gången. Kapa varannan startbit och varannan slutbit för att passa i utrymmet. Detta gör man för att inte skarvarna ska hamnar på samma plats på alla rader. Ett proffsråd är att endast kapa en bit åt gången för har du av misstag måttat fel så är det endast några bräder som behöver återvinnas i stället för hela golvet!


  6. Monteringsanvisningar. Beroende på vilket golv du valt så är det antingen ett klickloss för att få bräderna att fästa, med andra golv krävs det lim eller till och med spik. Detta står angivet i monteringsanvisningarna. Lim och spik ger en riktigt bra sammanhållning i golvet men gör det svårare att byta ut. Klickgolven är utmärkta att lägga och håller stadigt trots sin enkla låsning, det är också lättare att demontera detta golv om man i framtiden skulle behöva byta ut en eller flera bräder.


  7. Finish. Nu är det dags att få till det proffsiga avslutet på din golvläggning. Ta bort distansbrickor (om du använt sådana) och montera dina socklar på samma sätt som dina tidigare socklar var installerade. Ett alternativ är att spika med spikpistol eller att limma. Gör likadant med dina trösklar (här är vår starka rekommendation att spika med spikpistol).


Förberedelser innan golvläggning

Innan du börjar med ett golvläggningsprojekt så är det viktigt att förbereda utrymmet och ytan som golvet ska ligga på. Det innefattar att ta bort tidigare golv, göra rent ytan och se till att det är jämnt, inte sviktar samt åtgärda större gropar eller bucklor. Detta grovarbete är viktigt för att få ett snyggt och underhållsfritt slutresultat. Man kan lägga parkettgolv på befintliga golv, men detta kommer att ge en nivåskillnad – vilket inte alltid är att föredra. Vår rekommendation är att riva ut befintlig parkett men har ni däremot ett fast och stadigt underlag som stenplattor eller betong är vår rekommendation att lägga in det nya parkettgolvet på detta. Det blir billigare och sparar tid eftersom man både slipper riva ut och lägga tid på att få till ett plan yta.Lär dig mer om hur man förbereder ett rum inför golvläggning >


Vill du få hjälp med nytt golv?

Vi erbjuder fast pris på golvläggning och lovar att jobbet är klart inom 3 veckor. Erfarna hantverkare, svanenmärkta golv från Kährs och Pergo och 5 års garanti på vårt arbete. Visst låter det bra? Se ditt fasta pris direkt på vår hemsida och lägg en beställning eller ring oss!


Så här fungerar det

1. Välj kommun och tjänst

2. Ange mått och välj material

3. Se ditt fasta pris - allt ingår!

4. Boka startdag och beställ

Fast pris på 5 minuter, börja här!
Klicka på listan för att börja din beställning.
Parkett

Golvläggning >

Måleri

Måla väggar >

Delbetala med Delbetala med klarna

Läs mer om Refine och golvläggning >