Tidsbokning

TIDSBOKNING

|
Delbetala med Klarna

DELBETALA

|
Klart på 3 veckor

KLART PÅ 3 VECKOR



steg-for-steg-golvlaggning steg-for-steg-golvlaggning

    Senast uppdaterad 2023-05-30

    Välj rätt golv med hjälp av vår golvguide


    Att välja rätt golv för ditt hem kan vara en utmanande uppgift med det breda utbud av golv som står till bud. Massivt trägolv, parkett, linoleum eller stengolv är bara några alternativ. Att välja golv handlar också om budget och i vilket utrymme golvet ska vara. Den här guiden utforskar olika typer av golv och deras egenskaper för att underlätta ditt beslut. Lycka till med golvvalet!


    Massivt trägolv – ett och samma träslag

    Ett massivt trägolv – kallas även brädgolv och plankgolv – består helt och hållet av ett och samma träslag. Furu och ek är de vanligaste träslagen. Ett massivt trägolv är vackert, upplevs varmt att gå på och går att variera i utseende beroende på hur det behandlas. För att skydda golvet bör det lackas eller oljas. Vill man påverka färgnyansen på golvet finns olja och lack med pigment, men även bets, lasyr eller målarfärg kan vara ett alternativ. Ett massivt trägolv har lång livslängd (kan hålla upp till 50 år) och går att slipa ett flertal gånger – en bra investering alltså. Viktigt att känna till är att trägolv som är ett levande material som sväller vid hög luftfuktighet och krymper när det är torrt. Den relativa luftfuktigheten i rummet bör ligga mellan 30-60 procent.


    Parkettgolv - trägolv i flera skikt

    Den vanligaste typen av parkettgolv är lamellparkett som är uppbyggt i tre skikt. Det översta skiktet är massivt trä, mellanskiktet består av mjukare trä eller HDF-skiva (High Density Fiber Board) och det understa skiktet är ofta en fanér av gran eller furu. Parkettgolv är mer stabila och mindre känsliga för fukt jämfört med massivt trägolv och går att lägga i rum med golvvärme. Många väljer ekparkett som är ett prisvärt träslag och samtidigt hårt och hållbart mot slitage. Andra träslag är exempelvis ask, bok eller lönn. Förutom träslag finns parkettgolv i en mängd olika utföranden beroende på mönster, ytbehandling och pigmentering. Precis som massivt trägolv har parkettgolv lång livslängd och går att slipa 2-4 gånger beroende på tjocklek och kvalitet på det översta skiktet. Som exempel kan nämnas Taranto - ett vitpigmenterat och mattlackat ekparkettgolv av hög kvalitet från Kährs där det översta skiktet är 15 mm och går att slipa 3-4 gånger.


    Laminatgolv - imiterar trä, klinker eller sten

    Laminatgolv är en typ av golv som imiterar trä, klinker, sten eller annat material. Ett laminatgolv tillverkas genom sammanfogning av flera skikt (laminering) som limmas och pressas ihop under högt tryck. Kärnmaterialet är vanligtvis en HDF-skiva (High density Fiber Board) och ytskiktet består av specialbehandlat papper med en skyddande plastfilmsyta. En stor fördel med laminatgolv är att det är vattentåligt och slitstarkt samtidigt som man får upplevelsen av ett trägolv. Det är också ett lättskött och prisvärt golv som fungerar med golvvärme. Ett laminatgolv går inte att förnya när det väl är slitet utan måste då bytas. Livslängden beror på kvalitén på golvet och skiljer sig åt mellan olika tillverkare. Ett laminatgolv av hög kvalitet från exempelvis Pergo har 25 års garanti.


    Vinyl- och linoleumgolv - slitstarka och vattentåliga

    Vinyl- och linoleumgolv är prisvärda, vattentåliga och slitstarka golv som ofta används i kök eller hall. Det är också golv som är lättstädade. Linoleumgolv är tillverkat av naturmaterial, framför allt linolja, medan vinylgolven (även kallat plastgolv) består av syntetiska material. Båda golven finns i en mängd olika stilar, färger och ytor.


    Klinker och stengolv – perfekt för badrum och hall

    Klinker är en keramisk platta tillverkad av stengods och är mycket hållbar och slitstark. Det är ett lättskött material som tål vatten vilket gör det till ett utmärkt val till badrummet. Klinker brukar anges i PEI-värde från 1-5 som visar slitstyrkan, ju högre värde desto hårdare yta. Ett stengolv kan bestå av kalksten, marmor, skiffer eller granit och är både ett elegant och praktiskt golv till exempelvis hallen. Jämfört med klinker så krävs det lite mer vid montering och underhåll. Ett stengolv behöver skyddas med impregnering anpassad för den specifika stenen. Både klinker och stengolv kan upplevas kalla att gå på och kan med fördelas kombineras med golvvärme.


    Betonggolv – både snyggt och outslitligt

    Betonggolv har använts länge inom industrin men är numera ett vanligt golvmaterial även i privata hem. Betong består till största delen av berg (grus, sand eller sten) samt cement och vatten. Ett betonggolv lägger man inte utan det gjuts genom att man häller ut betongen, planar till och låter det sedan härda. Golvet kan därefter slipas och behandlas med vax eller lack. Ett slipat betonggolv är i det närmaste outslitligt och kräver inget underhåll.

    FAQs:

    Vilka olika golvmaterial finns att välja mellan?

    De finns en mängd olika material som används till golv. De mest förekommande är massivt trä, parkett, laminat, vinyl, linoleum, klinker, sten och betong.


    Vilka är fördelarna och nackdelarna med massivt trägolv?

    Massivt trägolv är slitstarkt, har lång livslängd och är framförallt ett vackert och omtyckt material. Det är dock dyrare än flera alternativ på marknaden och kräver en viss försiktighet med golvet då det lätt blir repor och drar till sig fukt.


    Hur väljer jag rätt golvmaterial till mitt hem?

    För att välja rätt golvmaterial till ditt hem bör du fundera över vilken budget du har, hur länge det är önskvärt att golvet håller, vilket underhåll som krävs men också i vilket utrymme golvet ska vara i. Ett golv till ditt badrum behöver vara i vattensäkert material som linoleum eller klinker. Till ett barnrum vill du kanske ha ett slitstarkt men samtidigt hemtrevligt golv, så där kan ett laminatgolv passa.


    Hur gör jag rent mitt golv?

    Bästa sättet att rengöra och underhålla ett golv beror helt och hållet på vilken typ av golvmaterial du har. För trägolv - både massivt och parkett - gäller att dammsuga regelbundet samt använda en lätt fuktig mopp tillsammans med såpa. Se även till att torka av överflödigt vatten direkt. Laminatgolv samt vinyl- och linoleumgolv är mer tåliga så förutom dammsugning kan man använda starkare rengöringsmedel när golvet våttorkas. Stengolv däremot, är precis som trä känsligt för starka rengöringsmedel så använd såpa eller speciellt anpassat rengöringsmedel.



Läs mer om olika underlag och förberedelser innan golvläggning >


Vill du få hjälp med nytt golv?

Vi erbjuder fast pris på golvläggning och lovar att jobbet är klart inom 3 veckor. Erfarna hantverkare, svanenmärkta golv från Kährs och Pergo och 5 års garanti på vårt arbete. Visst låter det bra? Se ditt fasta pris direkt på vår hemsida och lägg en beställning eller ring oss!


Så här fungerar det

1. Välj kommun och tjänst

2. Ange mått och välj material

3. Se ditt fasta pris - allt ingår!

4. Boka startdag och beställ

Fast pris på 5 minuter, börja här!
Klicka på listan för att börja din beställning.
Parkett

Golvläggning >

Måleri

Måla väggar >

Delbetala med Delbetala med klarna

Läs mer om Refine och golvläggning >